|

Egy eperszemen tlagban olyan ktszz magot lehet megszmolni. A szamcra - vagy annak a nemestett vltozatra, a fldieperre - azt mondjk, hogy a gymlcsk kirlynje. Az eper - amely a rzsaflk csaldjba tartozik s az els tavaszi gymlcsk egyike - dt s fiatalt a szervezet szmra.
ze fgg a termesztstl, a talajtl s a betakartskor elrt rettsgtl is. Az energiatartalma kevs, gy nem is hizlal, de magas a C-vitamin-rtke. A vadon r fajtja sokkal rtkesebb svnyi anyagokat tartalmaz, mint a kertben termesztett: a levelt gygytenak is hasznljk.
A konyhban az eper jl kiegszthet friss fszernvnyekkel: jl megy hozz a citromf, a bazsalikom, a rozmaring s a menta is.
me egy j kis praktika. Tegynk egy kmozsrba egy csokornyi citromf levelet, adjunk hozz fl marknyi pisztcia magot (nem ssat), morzsoljunk r pr deknyi marcipnt, majd ntsk nyakon egy stampedli narancslikrrel, valamint fl citrom s egy narancs kifacsart levvel. Zzzuk mrts llagv.
Ngy tojsfehrjbl, 20 dkg cukorbl egy teskanl ecet segtsgvel verjnk kemny habot. Tegyk egy nyomzskba, majd nyomjunk egy stpaprral bortott tepsire tenyrnyi kr alakzatokat, gy, hogy a belsejt is tltsk meg a habbal. Meleg, 120 fokos stben krlbell egy rn keresztl szrtsuk. Ha elkszlt az alap, akkor pakoljuk meg eperszemekkel s csorgassuk meg des pestval.
Egy msik egyszer, csbt megolds a csokoldba mrtott eperszem, amivel biztosan levehetjk a szerelmnket a lbrl. Nem kell ms, csak egy kis lbas, amibe csokoldt (lehet fehr is) trdelnk. Vzgz fl helyezve megolvasztjuk, s eperszemeket mrtogatunk bele - tuti a csbts.

A trs rtest is meg lehet babonzni a tltelkbe kevert eperszemekkel, az elkszlt rtest pedig nyakon nteni frissen ksztett eperntettel. Nem kell mst tenni, mint a megmosott szamcra kevske citromleves csorgatni, zesteni porcukorral vagy mzzel, s a gymlcst mixerben sszetrni. Finomlyuk szitn passzrozzuk t - s mris mehet tlalskor a forr rtesre.
Az eper rozmaringos cukros szirupban ztatva is fensges. Ehhez egy kis lbasba ntsnk kt deciliter vizet, tegynk bele egy pohrnyi cukrot s msfl decinyi tokaji aszt. Fszerezzk egy vanliarddal, pr csepp citromlvel, egy g rozmaringgal s pr levl bazsalikommal. Forraljuk nhny percig, majd hagyjuk kihlni. Tegyk bele a megmosott eperszemeket, s fl ra mlva tlaljuk vegkelyhekbe. | |